KOCAELİ OKUR olarak 21 Şubat’ta İzmit’in Arpalık İhsaniye Köyü’nde bir talanı gündeme getirdik.

Köyün hazineye ait boş arazisinde birileri yaklaşık bir yıldır kepçeyle kazarak, kamyon kamyon sarı, yumuşak, değerli toprağı alıp götürmüştü.

Konuyla ilgili ilk haberimizde “Bu toprak nereye gitti?” diye sorduk. 

Kimseden ses çıkmayınca bölgeyi havadan görüntüleyerek talanın ne kadar büyük olduğunu daha net gösterdik.

İkinci haberimizde “Bu toprağın parası ödendi mi?” diye sorduk.

Yine kimseden ses çıkmadı.

Bunun üzerine haberlerimizde iddialara yer vermeye devam ederek, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İzmit Belediyesi’nin resmi web sitelerinde iki farklı uydu görüntüsünü yan yana getirerek çarpıcı bir gerçeği daha gündeme getirdik.

Görüntüntülerde Büyükşehir Belediyesinin bir yıldır uydu görüntülerinin güncellenmediği, İzmit Belediyesinin ise güncel olmasına rağmen talanı görmezden geldiğini ifade ederek, “Büyükşehir uyudu, İzmit Belediyesi gözlerini kapadı” diye haber yaptık.

Meslek hayatım boyunca ağaca, doğaya, çevreye verilen zararlara karşı her zaman hassas olmuşumdur. 

Yıllar önce Cedit Mahallesi’nde bir iş yeri, dükkanın vitrini gözüksün diye önündeki fidanı sökmüştü, ortalığı ayağa kaldırmıştım. 

Bu konuda affım yok. Arpalık İhsaniye Köyünde onlarca ağaç sökülmesi yoluyla gerçekleşen talanın üzerine de aynı hassasiyetle gidiyor ve aradan bunca zaman geçmesine rağmen gündemimizden düşmediğini, düşmeyeceğini açıkça ifade ediyorum. 

Gözümüz, kulağımız o bölgedeki gelişmelerde. 

Dün, “Kepçe geri geldi” başlığıyla yaptığımız haberlere rağmen toprağı kazmaya devam ettiklerini yine gündeme getirdik. 

Köy muhtarını defalarca aradım, açmadı. Toprağı bedava aldığı ileri sürülen İzgaz’a ulaşmaya çalıştım, sonuç çıkmadı. Seçim öncesiydi. İzmit Belediyesinin konudan haberi olduğu halde geri dönüş olmadı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığını devreden İbrahim Karaosmanoğlu’nun çevreye karşı duyarlı olduğunu biliyoruz. En azından O bu konunun üzerine gider diye düşünmüştüm ama oradan da ses çıkmadı. Şimdi emekli oldu.

Bu kentte muhalefet de hırslarına yenik düşmüş, işine gelenin peşinden koşuyor. Sorsan hepsi halkçı, hepsi memleketini çok seviyor. Ama onlar da bu konuda kulağının üzerine yatmış durumda.

Arpalık İhsaniye Köyü’nden alınan toprağın maddi değeri 5 milyon TL civarı olduğu söyleniyor. Bu toprak doğalgaz borularının altına döşeniyor.

İzgaz’ın bu toprağı bedavaya aldığı iddia ediliyor. 

Doğada rastgele bir alanı deşmek, şeklini bozmak, toprağı alıp başka yere götürmek yasal değil. Çevreye ve o bölgedeki ekolojik dengeye nasıl bir zarar vereceğini hesaplamak ve uygunsa kazı başlatmak gerekiyor. İhaleye girmek, taş ocağı ruhsatı almak gerekiyor. 

Bunları geçtik diyelim, İzgaz bedavaya aldığı bu toprak nedeniyle halkın doğalgaz faturalarına indirim mi yaptı? Bedelini en azından bu şekilde mi ödedi? Hayır. 

Ortada bir hukuksuzluk, adaletsizlik var gözüküyor. Bu nedenle diyoruz ki, herkes peşini bıraksa da, KOCAELİ OKUR yayın hayatına devam ettiği sürece bu işin peşini bırakmayacak. Bu soruların yanıtını aramayı sürdürecek.

Aradan neredeyse 3 ay geçti. Üç yıl da geçse umurumuzda değil. 

Unutmuşlardır, üstüne gidemediler diyenlere yeniden bu konuyu hatırlatmak isterim.