Gelenek, görenek, adetlerimiz var. İnançlarımız var. Bazı beklenti ve gerekçelerle türbeleri ziyaret eder, el açıp Allah’tan isteriz. Hastalıklara rahatsızlıklara şifa vereceğine, fayda sağlayacağına inanırız. Ramazan ayıyla birlikte bu ziyaretler artar. Ayrı bir huzur verir.

Buralıyız, yolumuz sıklıkla Sultan Baba'ya düşüyor.

Farklı farklı illerde, maneviyatı yüksek pek çok türbe ve camilerimiz bulunmakta.. İstanbul’da Eyüp Sultan, Yüşa Hazretleri, Hırka-i Şerif, Konya’da Mevlana ilk aklıma gelenler. Saymakla bitmez. Ramazan ayının mübarek atmosferinde gidilebilecek en önemli kutsal mekanlardan biri de ilimizde..  Gölcük Değirmendere Örcün Köyü’nde. Sultan Baba Türbesi.  

Merdivenlerden çıkarak ulaşıyorsunuz türbeye.

HAKKINDA KISA BİLGİ

Kendisinin ailesiyle birlikte Sinop' tan geldiği bilinmektedir. Fatih Sultan Mehmet zamanında yaşadığı söylenir. Sultan Baba’nın hayattayken başlayan, öldükten sonra da devam ettiğine inanılan gücü, kudreti mahalli sınırları aşmış, gelişip yayılarak günümüze kadar ulaşmıştır.

Örcün Köyü'nden tabelalar sizi Sultan Baba Türbesi'ne götürüyor.

Bir de hikayesi vardır. Bu hikaye, “Sultan Baba” adının verilişine de vesile olur. Padişah’ın kızı çaresiz bir hastalığa yakalanır. Rüyasında Derviş Baba’yı görür. Kerâmetleriyle tanınan Derviş Baba’ya gitmesi salık verilir. Derviş Baba, rüyasında gördüğü yollardan geçerek Örcün’e gelen Sultan’ı sağlığına kavuşturur. Bunun üzerine Padişahın kızı, Derviş Baba’ya, “Siz, benim Baba Sultanımsınız” der. O günden sonra Derviş Baba, “Baba Sultan” adıyla anılır. Padişah kızının iyileşmesine çok sevinir. Derviş Baba’ya kızıyla gelerek, kendinden bir istekte bulunmasını söyler. Derviş Baba, bir zaviye, bir küçük ev ve bir hamam istediğini belirterek; bunların yerini işaret eder. Bu işaret öylesine etkilidir ki, eliyle işaret ettiği yerlerin ağaçları birden bire sapsarı olur. Bir rivayete göre de sapsarı ağaçlar yemyeşil olur.

Türbe içersinde Sultan Baba'ya ait sanduka bulunmakta.

KERAMETLERİ

Selvi ağaçlarıyla çevrili tepede yer alan Sultan Baba Türbesinin kerametleri saymakla bitmez. Sıkıntılardan, dertlerden tasalardan, hastalıktan kurtulmak için yapılan ziyaretlerin yanı sıra buraya, çocuk sahibi olmak, ev-araba sahibi olmak, lise ve üniversite sınavlarında başarılı olmak, evlenmek, evlenemeyenlerin kısmetini açmak gibi pek çok nedenlerle de gidildiği bilinir. Sünnet çocukları, gelin damatlar, askere gidenler. Mutlaka uğrar. Bunların dışında, iş sahibi olmak, rızk artırmak, kötü alışkanlıklardan kurtulmak için de ziyaretler yapılır, dualar edilir.  Ziyaret edenler bu isteklerinin gerçekleşmesi için Allah’ın nezdinde dualarının kabul edileceğine inanır. Sultan Baba’nın yüzü suyu hürmetine dilekte bulunulur, adaklar adanır.

Zat'ın ismi İbrahim Ethem olup lakabı Sultan Baba'dır.

Evet, bu hafta Kocaeli Okur’un siz değerli okuyucularına Sultan Baba Türbesi’ni hatırlatmak istedim. Ulaşım çok kolay, Değirmendere’den Saraylı-Örcün Koyü’ne çıkıyorsunuz. Kime sorsanız size yerini gösteriyor. Mübarek Ramazan ayında mutlaka uğrayın, dua edip, dileklerinizi dileyin.