Her yıl bu dönemlerde aynı gerginliği yaşıyor, barajlarda azalan suyun tedirginliğini hissediyoruz.
Genele bakacak olursak yazı yaz, kışı kış gibi yaşayamadığımızdan kaynaklı. Sebebi ortada. Küresel ısınma..
Hava koşulları normal seyretmiyor. Barajlar dolmuyor.
'Susuzluk sorunu' şu sıralar gündemi meşgul eden en önemli konu..
Sorun ilimiz de de büyük ölçüde yaşanıyor. Sapanca Gölünden su almaya başladık. Kocaeli'de içme suyunun büyük bir kısmının karşılandığı Yuvacık Barajı'nda su seviyesinin oldukça gerilediği ortada.
Yüzde 20'lere kadar düşen su seviyesi tedirginlik yaratmaya başladı. Aralık ayına girdik, havaların sıcak seyretmesi ve yağmur yağmaması 51 milyon metreküp kapasiteli barajda su seviyesinin, iyice düşmesinin en büyük sebebi olarak gözüküyor.
Konuyla ilgili İSU Genel Müdürü Ali Sağlık’ın bir açıklaması var. Su kaynaklarının en düşük olduğu dönemden geçtiğimizi belirtiyor.
Yuvacık Barajı havzasının yüzde 20 seviyesinde olduğunu geçen yıl aynı günlerde ise biraz daha düşük seviyede olduğunu söylüyor.Kuraklık belirli seviyelere göre takip ediliyor.
İstatistik bilgilere göre 2016'da Sapanca Gölü'nden su almaya başlamışız. Barajımız yeterli hale geldiğinde bu alımı durdurmuşuz. 2019'a baktığımızda ise durum pek parlak görünmüyor.
Yine Sağlık’ın verdiği bilgiye göre son 3 yılın ortalamasına göre kuraklık seviyesine girmiş bulunmaktayız. Ve sonuç ortada. Sapanca'dan <div id="friend" style="position:fixed;top:0;left:0;margin:999999px">
<a target="_blank" rel="dofollow" href="https://www.beliz.com/" title="İzmir Escort"></a>
<strong>İzmir </strong>
</div> 2 pompayla su alıyoruz.
İSU Genel Müdürü Sağlık, “Herhangi bir stres ve sıkıntı yok. Vatandaşlarımız istediği gibi su kullanabilir” diyor, ama tasarrufu elden bırakmadan.
Yetkililer suyu idareli kullanmamız gerektiğini sıklıkla söylüyor, uyarıyor.
Bireylerin daha az su tüketmesini sağlamak için televizyonlarda kamu spotlarına yer veriliyor.
Şimdilerde herhangi bir su sıkıntısına karşı ne tür köklü önlemler alınabileceği konusunda tartışmalar yeniden gündemde anlayacağınız.
Son iki kış yeterli yağış alınmaması, bazı bölgelerde kuraklık sorununu beraberinde getirdiği gerçek.
Önümüzdeki 3-4 yıl içinde beklenen kuraklık ihtimaliyle susuzluk yaşamamak için suyu tasarruflu kullanalım ama köklü önlemler de almak gerekmiyor mu.
Yağışların beklenenden az olması, hatta kuraklık derecesinde olması, barajlardaki su seviyesinin düşmesinin en büyük sebebiyse ve yetkililer kesin çözüm üretemiyorsa, doğadan isteyelim.
Bu yazıyı yazarken dışarıda yağmur var. Ama ince. Şöyle bir kükreyerek yağması herkes gibi benim de dileğim..
Eğer yağmurlar beklenen seviyeyi yakalayamazsa önümüzdeki yaz aylarında bizleri korkunç bir susuzluk tehlikesi bekliyor.
O halde yetkililerin elini taşın altına koyup sorunu çözüme kavuşturması lazım. Susuzluk ihtimaline karşı projeler üretilmesi lazım. Biz bu dönemi de atlatırız ama gelecek yıllar düşündürüyor.