Ramazan ayının artık son günlerindeyiz. 11 ayın sultanını geride bırakıyoruz. Bayram coşkusu şimdiden içimizi sarmaya başladı. Ne giysek, ne yesek, neler yapsak diye düşünüyoruz. Aman dikkat bazen sevdiklerimizle beraber olunca farkında olmadan ipi ucu kaçabilir!

Ramazandaki uzun süreli açlık sebebiyle, metabolizma hızının yavaşlamasına bağlı olarak kilo alımı olabilir. Çok katı kurallar olmadan, ufak şeylere dikkat ederek sağlığınızı koruyabilirsiniz ve kilo almadan bayramı geçirebilirsiniz. Sonuçta yılda 2 kere bayram sevincini yaşıyoruz. Kesinlikle tatlı yemeyin, saati saatinize dikkat edin gibi öneriler vermeyeceğim. Bu bayram kilo almayın, kilo da vermeyin ama mutlaka kilonuzu korumaya çalışın...

VE ÖZLENEN KAHVALTI

Ramazan ayı boyunca şüphesiz en çok özlediğimiz öğün kahvaltı... Birçok aile için herkesin bir arada olduğu geniş bayram kahvaltılarında genelde tatlısından, tuzlusuna her çeşit yiyecekler oluyor. Kahvaltı için doğru seçimler yaparsanız, gün içindeki hazımsızlık, şişkinlik sorunlarını yaşamazsınız. Tabağınızda ; yumurta, peynir, zeytin, bol domates,salatalık gibi söğüş sebzeler ve tam tahıllı ekmek bulunmalı.

TATLI TABAĞINIZI PAYLAŞIN

Mümkün olduğunca yağda kızarmış veya şerbetli tatlıları sık sık, aşırı miktarlarda tüketmemeye çalışın. Tatlı tabağınızı sevdiklerinizle paylaşmak en iyi olacaktır. 1-2 lokma tatlı alıp, tadına bakmanız yeterli olacaktır. Böylece hem mahrum kalmamış hem de kilo almamış olacaksınız. Tatlı tercihlerinizi ise; daha çok sütlü tatlılardan seçmelisiniz. Sütlaç, kazandibi, dondurma,meyveli tatlılar gibi tatlılar daha hafif olacaktır. Tatlıları yediğiniz zaman dilimi de önemli! Daha çok öğle saatlerinde tatlılar yenilmeli, akşam saatlerine bırakılmamalıdır.

İKRAM EDİLEN TATLILARA HAYIR DİYEMEDİK, NE YAPALIM?

Özellikle ramazan bayramında yılın diğer dönemlerinde olmadığı kadar çikolata ve tatlı ikram ediliyor. Teşekkür edip, geri çevirsekte ısrar ediliyor ve geri çevirmek ayıp olur diye ikram edilen tatlılar yeniyor. Eğer birisi ile paylaşamadıysanız hepsini tükettiyseniz o zaman dengeyi kurmanız gerekli. Tatlıları takip eden öğünlerde sebze yemeği, salata gibi daha hafif besinlerle öğünlerini oluşturmanız büyük önem kazanıyor. Zaten karbonhidratı aldığınız için, o günlük ekmek miktarınızı azaltabilir veya meyve hakkınızı diğer güne saklayabilirsiniz. Yenilen tatlıları yakmak için, ziyaretlere yürüyerek gidebilir, asansör yerine merdivenleri kullanabilirsiniz.

SABAHLARI İLK İŞİNİZ SU İÇMEK OLSUN

Bayramda ziyaretlerden, yolculuklardan su içmek maalesef atlanabiliyor. Gün içinde 8-10 bardak içilmesi gereken suyu; sabah, öğle ve akşam öğünlerinden önce içerseniz hem 6 bardağını içmiş olursunuz hemde daha kolay hatırlarsınız. Sudan bahsetmişken diğer içeceklerden de bahsedelim. Sıvı alımına katkı sağlayan en iyi içeceklerden biri ayrandır. Yemeklerinizin yanında asitli ve şekerli içecekler tüketmek yerine ayran en doğru seçim olacaktır. Hava çok sıcak olduğundan dolayı ter ile kaybettiğimiz mineralleri yerine koyma için de sade maden suyu içebilirsiniz.

Sevdiklerinizle birlikte herkese iyi bayramlar dilerim. Sağlıkla kalın...