Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde bu yıl 4’üncüsü gerçekleşen Kartepe Zirvesi 2022, özel oturumlar ile ikinci gün programına başladı. Bu bağlamda pek çok ülkede faaliyet gösteren Grameen Bank’ın kurucusu olan Bangladeşli bankacı ve ekonomi profesörü Muhammed Yunus, ‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temasıyla gerçekleşen Kartepe Zirvesi’ne online olarak katılım sağladı. 1976 yılında yoksulları girişimci yapmak amacıyla Bangladeş’te ‘Köy Bankası’ anlamına gelen Grameen Bankası’nı kuran ve 2006 yılında bankasına sosyal ve ekonomik bir gelişme yaratmadaki çabalarından ötürü Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Muhammed Yunus, Akçakoca Oditoryumu Salonu’nda düzenlenen özel oturumda ‘Dirençli bir gelecek için açlık ve yoksulluğu nasıl önleyebiliriz ?’ konusunu işledi.

“DÜNYAMIZ BİR YANGIN YERİ”

Ekonomi profesörü Muhammed Yunus’un özel oturumunu Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Aydınlık ve Gökmen Mengüç, sivil toplum kuruluş temsilcileriyle ekonomiye ilgi duyan vatandaşlar dinledi. Özel oturumda gezegenin yangın yerine döndüğünü belirten Yunus, “Dünyamız bir yangın yeri. Gezegenimiz de yangın yerine döndü.  Somut adımlar atmalıyız. Yoksa bu yanan ev kül olup gidecek. Dikkatimizi bu kritik anlara vermek gerekir. Kritik kesişim noktasındayız. Küresel ısınma tek başına aktör değil. Bunlar yaşanıyor. Düşünce biçimimiz yanlış. Huzurlu yaşayabileceğimiz bir gezegenimiz olabilir. Başlangıç noktamızı yanlış seçtik. Eğer ki bu yol bizi yok olmaya götürecekse yeni bir yol inşa etmeliyiz. Mutlu ve güzel bir gezegenden emin olmalıyız” dedi.

“KÜRESEL ISINMA KÖTÜLEŞİYOR”

Yunus sözlerinin devamında, “Tek gayemiz para değil. Herkes bu paraya erişebiliyor mu? Bütün gezegenin yaptığı, elde ettiği para bir avuç insana gitmekte, sıkıntılar yaşanmakta. Büyümeden bahsediyorsak paranın süper zenginlere gitmesi gerekmiyor. Makine bozuldu demek yerine yeni bir makineye ihtiyaç var. Küresel ısınma kötüleşiyor. Bu da gezegeni mahvetmeye yetecek. 10 sene içinde 1,5 derece ısınabiliriz. 1, 5 derecede sağ kalmamızı imkânsız hale getirecek. Bu ısınma 1,5 derece sabit kalmayacak. Gezegenimiz yaşanmayacak hale gelecek. Bu da hali hazırda yaşanmakta. Sadece biz farkında değiliz. Mesela ada ülkeleri su altında kalacak. Deniz seviyesi yükselmekte. Göç etmekten başka şansları yok. Ada ülkeleri diye bir şey kalmayacak. Ormanların yok olması da sıkıntı. Risk mevcutsa bu bölgelerde terk edilecek. Sorun yaşanmakta ve biz farkında değiliz. Örneğin Bangladeş. Yaşanamaz hale gelecek. Bir kısmı su altında kalacak. Neden? Su seviyesinde kaldığı için” ifadesini kullandı.

“PANDEMİ DÜNYAMIZI VURDU”

İklim mülteciliğinin artacağını ifade eden Yunus, “Yaşanabilir bir dünya küçülecek. İnsanların yaşaması gerekiyor. Dünya yaşanamaz bir hale gelebiliyorsa biz kedimize nasıl bir dünya inşa edeceğiz. Böyle bir gezegen olacak. Düşünün ki koca bir gezegenin ırkı sağ kalım savaşında. İmkanı olmayan ülkeler gitgide zorlanacak. Bu gerilim de bir saatli bombaya dönüşecek. Dünya yoksullukla mücadele etmekte. Ve biz son 10 yıllarda pek çok ülkenin yoksulluğunu gördük. Pandemi dünyamızı vurdu. Milyonlarca kişi işinden oldu, evlerini kaybetti. Çünkü ekonomiler durma noktasına geldi. Yoksulluktan kurtulan insanlar pandemi ile tekrar yoksulluğa itildi. Bakın 2 senemizin kaderi yok. Bunu anlamak zor sürmedi. Süper zenginler ise ekstra gelir elde etti. Bu da 11 trilyon dolar civarında. Ancak milyarlarca insan ise yoksulluğa ve pek çok soruna itildi. Bu sistem bize faydalı olamaz. Kara dayalı sistemin geleceği olamaz” şeklinde konuştu.

“KENDİMİZE SÖZ VERELİM”

Yunus, “Küresel ısınmanın olmadığı bir ülke istiyoruz. Tabi insanlık olarak bunu da başarabiliriz. Mevcut ekonomik sistem bizi buraya getirdi.  Her birimizin girişimci olması gerekiyor. Biz insanlar olarak yaratıcıyız. Kendimizi değiştirmek ve kendi kendimize sözler vermemiz gerekiyor. Güzel ve yaşanabilir bir dünya istiyorsak çaba ortaya koymamız gerekecek. Ben artık fosit yakıt tüketmeyeceğim. Olabildiğince azaltacağım. Plastik tüketmeyeceğim gibi sözleri kendisine vermesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

“MEVCUT SİSTEM BİZİ ÖLDÜRÜYOR”

Konuşmasının devamında gençlere önerilerde bulunan Bangladeşli bankacı ve ekonomi profesörü Muhammed Yunus, sözlerini şu şekilde tamamladı; “Gençler için 3-0 kuralını hatırlatıyorum.  Yaratıcılık problem çözme becerisi ve analitik düşünme. 3-0’ı elde etmek için yapmamız gereken en önemli şey kendimizi değiştirmek. Nasıl 3-0’lı bir kişi olunur. Kendinize şu sözü verebilirsiniz, ben hiçbir şekilde küresel ısınmayı körükleyen bir kişi olmayacağım. Ben artık fosil yakıt tüketmeyeceğim. Bunu bir ağ gibi başlatabilirsiniz. Mikro finansı ben yarattım. Daha fazla para kazanmak için değil, işletmelerin insanı sorunlarını çözmesi için geliştirdim bunu. Elde ettiğiniz parayı sosyal amaçlarla kullanın. Yeni medeniyetlere ihtiyacımız var çünkü mevcut sistem bizi öldürüyor. Hala vaktimiz var.”

Editör: TE Bilisim