Kızlar için STEM Okulu

11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından alınan kararla 2012 yılından bu yana kutlanan çok önemli etkinliklerden biri. Kız çocuklarının toplumda daha güçlü olmaları, her türlü ayrımcılık ve istismardan kurtulmaları, bütün haklardan eşit düzeyde yararlanmaları adına farkındalıklar yaratılıyor, bu özel günde..

Kız çocuklarına karşı ayrımcılık ve şiddeti önleyeceği, onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlayacağı belirtilmiş bu karar alınırken.

Kutlamalar bu yıl da yapıldı. Bu özel gün tüm dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de farkındalık yarattı.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Çocuk Hakları Alt Komisyonu Başkanı olarak konuya hakim. “Kız çocuklarının eli artık silah değil, kalem tutacak diyerek” bir de mesaj yayınladı, 11 Ekim’de. “Bu anlamlı gün, kız çocukları için bir bayram değil, eşitsizlikle mücadele günüdür.

Bugünün amacı; kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarının sağlanmasıdır.” Satır arası verdiği mesajlarda Katırcıoğlu ayrıca “Kim ki kadına yönelik ayrımcılığı, şiddeti bir adet olarak lanse ediyorsa, kızlara ve kadınlara yönelik insanlık dışı ayrımı gösteriyorsa, o insanlıktan nasibini almamıştır." diyor.

“Barış Pınarı Harekatının başladığı bugünlerde; hain terör örgütleri tarafından 35 yılda dağa kaçırılan 20 bin çocuğun hesabı sorulacak. Hiçbir anne-babanın ahı terör örgütlerinin yanına kalmayacak. Kız çocuklarımız teröre bulaştırılamayacak, Öğretmen, Mühendis, Hemşire, Doktor olacak ülkemin dört bir köşesinde vatanımıza hizmet edecektir.” Sözleriyle de günün anlam ve önemini ifade ediyor.

Yine Katırcıoğlu’nun yazısına yansıttığı istatistikleri de aktarmak isterim. Bugüne kadar 400 çocuk dağdan indirilmiş. 12-13 yaşlarında okul önlerinden 2014 yılında 5.500, 2018 yılına gelindiğinde ise sadece 95 çocuk dağa kaçırılmış 2013-2016 yılları arasında teslim olan bölücü terör örgütü üyelerinden 1949’u 15-17 yaş arası çocuklarmış. Bölücü terör örgütü tarafından markete giderken kaçırılan, ailesi tehdit edilerek dağa götürülen, uyuşturucu madde bağımlısı yapılarak dağa kaçırılan çocuklardan 10 yaşındakine cephanelik nöbeti tutturacak kadar alçalmış terör örgütleri. Bu çerçevede; terörle mücadelede toplumun her bir ferdine ayrı ayrı büyük iş düşüyor elbette. Diyarbakır’da Annelerin, evlat nöbetlerinde tarifi imkânsız acılara şahit olmuyor muyuz..

Toplumun tüm kesimleri tarafından büyük bir kararlılıkla kız çocuklarının eğitime yönlendirilmesinde ortak bir duruş sergileniyor aslında. UNESCO TMK Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İhtisas Komitesi tarafından yürütülen ‘Kızlar için STEM Okulu’ projesi bunun en güzel örneği. Projenin yeni etabı, Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Kocaeli’de gerçekleştirildi. Kocaeli Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde, kızların fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında aktif rol almalarını hedefleyen proje kapsamında aralarında Suriyelilerin de bulunduğu 200 kız öğrenciye sertifika verildi.

Peki STEM nedir. STEM eğitimi, fen (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering) ve matematik (mathematics) gibi dört önemli disiplinin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir öğretim modeli. STEM, öğrencilere günlük yaşamda problemlerle başa çıkmanın da bir matematiği olduğunu anlatıp, farklı düşünmelerini ve çeşitli süreçlere yeni çözümler arama kabiliyetlerini artırmalarını sağlıyor. Projenin en önemli özelliği Suriyeli öğrencileri de kapsaması. Milyonlarca Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapan ülkemizin insan odaklı mülteci politikası ve olağanüstü insani tutumu da gözler önünde elbet. Şu anda kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerimiz Türkiye ve Suriye'nin kız çocuklarının huzuru, güvenliği, rahatı, refahı ve geleceği için çok büyük bir mücadele yürütmüyor mu zaten.

Mutlu, barış dolu bir hafta diliyorum.