Yaşam

Asrın Felaketinin Yıl Dönümünde Deprem Şehitlerimiz Dualarla Anıldı

Asrın felaketi olan, 11 il ve 14 milyon insanımızı etkileyen, 50 binin üzerinde insanımızı kaybettiğimiz Kahramanmaraş merkezli depremlerin 1. yıl dönümünde Fevziye Camii’nde düzenlenen “6 Şubat Depremi 1.Yıl Dönümü Anma ve Anlama Programı” önceki dönem Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Mahir Ünal ve Vali Seddar Yavuz’un katılımlarıyla gerçekleşti.

Program; Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ile depreme maruz kalan illerin Kocaeli’de bulunan dernekleri tarafından organize edildi.

Kur’an-ı Kerim Tilaveti, Mevlid-i Şerif ve dua programı sonrası öğle namazı ve ardından da gıyabi cenaze namazı eda edildi.

Cenaze namazının akabinde Kahramanmaraş Kültürünü Tanıtma, Eğitim, Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Enis Göçer günün anlam ve önemine yönelik konuşma yaptı.

Anma programı; Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Önceki dönem Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Mahir Ünal ve son olarak da Vali Seddar Yavuz’un hitaplarıyla devam etti.

Asrın felaketini, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerini unutmadık, unutmayacağız diyerek konuşmalarına dua ve dileklerle başlayan Vali Yavuz: “6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybeden tüm kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun inşallah. Rabbim onları cennetinde sevdikleri ile buluştursun. Değerli kardeşlerim şunu ifade etmek isterim ki; Aziz Türk Milleti 2 bin 200 yıllık devlet geleneği, Anadolu’daki bin yıllık hakimiyeti ve Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını tamamlamış ikinci yüzyılına giderken dimdik ayakta, vatandaşının hizmetinde ve uluslararası rekabette de kendine yer bulmaya çalışıyor. Aslında büyük milletlerin en önemli özelliği biraz önce Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi kriz zamanlarında gösterdiği reflekstir. Meydan okumalar ve sınamalarda gösterdiği reflekslerdir.” dedi.

Vali Yavuz: “Teşekkürü, Kocaelili Kardeşlerim Hak Ediyor”

Vali Yavuz, deprem bölgesi için yapılan yardımlar ve yürütülen çalışmalar için tüm Kocaelili hemşehrilerine teşekkürlerini ileterek konuşmalarına devam etti: “Bizler vatandaşımızın yanında olmaya devam ediyoruz. Çünkü biz “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” cümlesini sadece söz olarak değil hayatına nakşeden bir milletin, bir medeniyetin evlatlarıyız. Deprem olur olmaz ben Kahramanmaraş ‘a, Büyükşehir Belediye Başkanımız ise Hatay’a görevlendirildi. Bizler atanmış, profesyonel yetiştirilmiş, her türlü ortamda görev yapmaya hazır ve nazır insanlarız. Biz bir teşekkürü hak etmiyoruz ama teşekkürü Kocaelili Kardeşlerim Hak ediyorçok fazla hak ediyor. Depremin ilk saatleri itibariyle Büyükşehir Belediye Başkanımız ile istişare ettikten sonra burada bir bağış deposu belirledik. Ve inanın orada çocuğundan gencine, erkeğinden kadınına tüm Kocaelili hemşehrilerimizin her biri bütün yardım malzemelerini tek tek tasnif ettiler. Nitekim Kocaeli’den gelen hiçbir yardım malzemesini tekrar açmak, tekrar saymak, tekrardan tasnif etmek durumunda kalmadık. Öylesine organize bir çalışma yaptık. Yine hem yolda hem orada görev yaparken bazen aramadan bazen beni arayarak ne ihtiyaç var diye soran, bir dediğimizde bir değil iki verelim diyen, gerçekten yarışan iş insanlarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, odalarımıza, borsalarımıza kısacası şehrimizdeki her bir insanımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

“Afete Karşı Dirençli Şehirler için Gayret Edeceğiz”

“Sayın bakanımızın ifade ettiği gibi devletimiz artık eski devlet değil, güçlendi, kuvvetlendi. Sayın Bakanım da iyi hatırlar 48 günde köy evlerini bitirdik. Ben 55 gün kesintisiz kaldım, 48 günde Kahramanmaraş'ta köy evi bitirip teslim ettiğimiz oldu. Gerçekten 48 günde ev teslim etmek olsa olsa Aziz Türk Milletinin vasfından kaynaklı olsa gerek. Bu vesile ile bir kez daha Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde o bölgede çalışan, gayret sarf eden herkese bir kez daha minnet ve şükran duygularımı ifade ediyorum. Rabbim bizi tüm afetlerden korusun. Ayrıca Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımızın da söylediği gibi artık daha çok tedbir almaya, kentsel dönüşüme burun kıvırmadan, şu ve bu hesabı yapmadan destek vermeye, özellikle yerel yönetimlerimizin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte çalışarak şehirlerimizin dönüştürülmesine de büyük bir ihtiyaç olduğuna vurgu yapmak istiyorum. Afetlerle bir şekilde yüzleşeceğiz, afete dirençli şehirler yapmak konusunda Büyükşehir Belediye Başkanımızın da çok kıymetli çalışmaları oldu, bizler her daim onun yanındayız, destekliyoruz. Afete dirençli bir Kocaeli oluşturmak için gayret sarf edeceğiz.” diyen Vali Yavuz, teşekkürlerini ileterek konuşmalarını sonlandırdı.

Konuşmaların sonrasında Vali Yavuz ve protokol üyeleri, kurulan stantları gezip, deprem bölgesinden ilimize gelen vatandaşlarla bir araya gelerek üzüntülerine yeniden ortak oldular.

6 Şubat Depremi 1.Yıl Dönümü Anma ve Anlama Programına; önceki dönem Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Mahir Ünal ve Vali Seddar Yavuz’un yanı sıra, önceki dönem Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın, Vali Yardımcıları, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Murat Bozkurt, kurum müdürleri, dernekler, STK temsilcileri, siyasi parti il temsilcileri, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.